Cajsa Warg i Historieätarna

Jag älskar tv-programmet Historieätarna. Det är en perfekt
blandning historielektion och matlagnings-tv för en nördig person som mig
själv. Å sen kan man sitta och voja sig åt forna tiders matvanor. Titta vad
lite grönsaker de åt, oj vilken grönsaksfattig kost. Sen är det kanske inte
lika roligt att gå och kolla i sin egen kyl och bara hitta ett par morötter och
lite gul lök.

Titta vad
lite grönsaker de åt, oj vilken grönsaksfattig kost

En nyhet för mig i höstens serie är hur kryddor genom
historien varit mode. Kryddpeppar på 1600-talet, muskot på 1700-talet osv. När
Historieätarna år 2090 ska beskriva vår tid kommer de säkert att lyfta fram hur
förtjusta vi var i chili och att saltet skulle vara i en form vi kallade
flingsalt som vi tyckte om att ta i med fingrarna.

Förra veckans avsnitt handlade om Frihetstiden på
1700-talet. Under den här tiden kom den första kokboken som blev en
bästsäljare. 1755 gav husmamsellen Anna
Christina Cajsa (Kajsa) Warg ut boken Hjelpreda I hushållningen för unga
Fruentim(b)er . Cajsa Wargs bok gavs ut i 14 reviderade upplagor och hade stor
betydelse för svensk matlagning i borgarklassen i generationer.

På Svenskt Kötts hemsida hittar du bland annat det här
receptet på Cajsa Wargs kryddskinka.

På Svenskt Kötts hemsida hittar du bland annat det här
receptet på Cajsa Wargs kryddskinka. Själv tycker jag att blandningen av
kryddpeppar, rosmarin, mejram, lagerblad och nejlikor verkar en smula konstig
för mina smaklökar men det är kanske något att testa framöver?

Ingredienser

24 portioner

3 kg rimmad skinka
2 tsk hela nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
2 tsk rosmarin
2 tsk mejram
5 lagerblad

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Spola skinkan i kallt
vatten. Ta bort nät och svål.

Stöt kryddorna tillsammans i en mortel. Gnid
in skinkan med kryddblandningen.

Stick in en köttermometer så att spetsen
kommer mitt i skinkan. Svep in skinkan väl i aluminiumfolie.

Lägg skinkan i en långpanna och sätt in den i
ugnen. Beräkna 50-75 minuter per kilo. Avbryt tillagningen när termometern
visar 70-75°.

Relaterade artiklar

About The Author