Gästbloggare från Gård & Djurhälsan Får: Karin Lindqvist Frisk
Jag heter Karin Lindqvist Frisk och har det roligaste veterinärjobbet jag kan tänka mig eftersom jag har den stora förmånen att jobba heltid med får och lammproduktion. Min yrkesbana som veterinär började 1988 och att det blev just får som fångat mitt intresse beror till stor del på att jag jobbade 13 år i Norge, i distrikt där lammproduktion var en viktig del av lantbruket. Något av det som gör jobbet så trevligt är de sympatiska djurägarna och den goda, hållbara djurhållningen.
Våren, en hektisk och rolig tid
Våren är den mest hektiska tiden för oss fårveterinärer eftersom det också är den mest intensiva tiden för de flesta fårägare. De flesta lammningarna sker under våren och innan dess ska tackorna vaccineras så att lammen blir skyddade mot gasbrand och stelkramp. De bör också få extra selentillskott eftersom lammen annars riskerar att födas med selenbrist. Träckprov ska undersökas för att se om fåren bör avmaskas innan de släpps på bete. Vi fårveterinärer får också många samtal för rådgivning om tackor som har olika problem inför lammning eller under själva lammningen. Sedan ska de nyfödda lammen få en bra start på livet och här kan vi fårveterinärer hjälpa till med många bra tips om olika skötelsrutiner.
En dag som fårhälsoveterinär
En dag i maj kan se ut som den gjorde för mig i veckan. Efter ett telefonmöte med mina kollegor där vi diskuterat olika aktuella frågeställningar så var det dags att åka ut på gårdsbesök för besättningsrådgivning i en ganska nystartad besättning. Djurägarna hade köpt en flock på knappt 60 tackor för att känna om lammproduktion var det rätta för dem innan de eventuellt tar ett beslut om att utöka och då bygga om. Vi gick igenom hur lammningen gått hittills och vilka rutiner de hade avseende skötsel och utfodring. Rätt snabbt upptäckte vi att de fått ett felaktigt mineralfoder av en säkert välmenande men inte särskilt kunnig försäljare. De hade fått mineralbaljor till nöt istället för till får och eftersom nötkreatur ska ha en betydligt högre koppartillsats än får så riskerar man att fåren blir kopparförgiftade av nötmineral.
Rätt snabbt upptäckte vi att de fått ett felaktigt mineralfoder av en säkert välmenande men inte särskilt kunnig försäljare.
Vi pratade om smärre ändringar av stallet som vore lämpliga för fårhållning och gick igenom vilken provtagning som borde göras för att kontrollera om, och i så fall med vilket preparat, fåren skulle behöva avmaskas med före betessläpp. Parasitbörda kan bli ett stort problem hos får om det inte tacklas på rätt sätt. Vi gick igenom betesrutiner och vad man bör tänka på under betessäsongen för att utnyttja de beten som fanns på gården på bäst sätt. Till sist undersökte jag några får som ägarna hade speciella frågor om, bl.a. en tacka som drabbats av juverinflammation och behövde behandlas, samt en bagge med utslag på benen.
Vi gick igenom betesrutiner och vad man bör tänka på under betessäsongen för att utnyttja de beten som fanns på gården på bäst sätt.
På vägen hem från gården ringde som vanligt flera djurägare som hade olika frågor. Vi på G&D Får får också ofta frågor från veterinärer som huvudsakligen jobbar med andra djurslag och nu var det en kollega från Distriktsveterinärerna som ringde och hade frågor om hur hon skulle göra i samband med besök hon hade i en fårbesättning. Vid samtalets slut efter att hon fått tips och råd avlutade hon med att säga om Gård & Djurhälsans fårveterinärer: ”Ni är så fantastiska, vilken tur att ni finns!”.
”Ni är så fantastiska, vilken tur att ni finns!”.