En helt ny situation som vi inte är vana vid
Allt handlar just nu om att få lönen att räcka till. Att kunna bo, betala elräkningen, tanka bilen, äta. Det är en ekonomisk situation som stressar svenska folket hårt, men som vi å andra sidan numera delar med säkert 99 procent av jordens övriga befolkning. För oss, som varit priviligierade i årtionden och levt i ett överflödssamhälle, är det en helt ny situation. Vi är inte alls vana.
Allt är dyrt. Men dyrt är relativt. Hade vi tidigare råd att slänga 25 procent av maten som vi bar hem från butiken kanske den var för billig? Jag menar, det är ju inte så vanligt att vaska en kvarts tank bensin eller diesel varenda gång vi fyller upp bilen? Så nu, när vi inte längre har råd att vaska maten kanske den inte är för dyr? Den kanske kostar precis det den ska?
För en stor andel av befolkningen är det jobbigt på riktigt. Hur ska man kunna leva med de kostnader som är? Sedan har vi majoriteten – inte de som behöver lämna hus och hem och sluta äta, utan de som känner skav över att inte längre ha marginalerna när de ska byta mobil en gång om året, när de ska boka skidresor eller solsemester, renovera köket – igen, eller att köpa en ny soffa för att den gamla inte matchade den övriga inredningen. De som byggt upp sitt liv kring att välja livsstil, inte för att överleva.
Nya förhållanden leder till nya beteenden
Vi står i början av ett stålbad för både produktion och konsumtion. Nya förhållanden leder till nya beteenden. Att lära om och välja utifrån vad man behöver, inte utifrån det man önskar eller vill. Att tänka på både på vad som är viktigt både här och nu och som behöver riggas för i framtiden. Konsumenten är på gång att anpassa sig.
Det är i det här skiftet som Svenskt Kött nu fokuserar sitt arbete. Att hjälpa konsumenter och samhället att sortera i hur de nya valen ska se ut framåt. Att ifrågasätta medias älsklingsrubriker om ”dyr” mat. Att vara motpol till Livsmedelsverkets nya nordiska näringsrekommendationer som säger att köttet och övriga animalier ska minimeras medan importvegon ska in. Att reagera på uttalanden från forskare på SLU om att vall till människor istället för kor kan vara en framtidsfråga som löser det hållbara livsmedelssystemet. Att ifrågasätta kortsiktigheten när kommuner runt om i Sverige plockar bort köttet av besparingsskäl.
Den svenska maten, den svenska bonden, den svenska produktionen och det svenska köttet är viktigt för konsumenterna – trots ökade kostnader.
Som alltid, när man är tveksam inför vart världen är på väg, ska man titta på vanliga människors beteende. De ligger alltid steget före. Och återigen kan vi konstatera att den svenska maten, den svenska bonden, den svenska produktionen och det svenska köttet är viktigt för konsumenterna – trots ökade kostnader. Man är lojal och man fortsätter att prioritera svensk mat och svenskt kött. Och man är arg på kommuner som plockar bort köttet i skolmaten, man är irriterad över tvångs-veganismen och man är ytterst tveksam till att byta ut den fotosyntesdrivna livsmedelsproduktionen till fossildriven industriell matproduktion.
Vanliga människor är på god väg att anpassa sig till den nya verkligheten, att på allvar orka lyfta blicken och förhålla sig till vad vi vet och behöver – inte vad vi vill eller önskar. Det finns inte någon plats för att ”tycka” i samtiden vi lever i. Det finns bara plats för det vi vet. Det är dags för våra myndigheter och forskare att välja samma väg. Här kan vi verkligen prata om att vi inte har råd med någonting annat.
Isabel Moretti, VD Svenskt Kött