Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?
Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Mat är något som vi alla behöver för att överleva och leva. Ett grundläggande behov för att orka och kunna gå till plugget, till jobbet eller göra andra saker. Det är också kring maten och måltiden vi människor samlas för att umgås eller fira. Men var kommer maten ifrån? Tänker du någon gång på hur maten hamnat på ditt bord, och vem som ser till att den finns där? Eller tar du den för given?

En sak är säker – vi har alla bönderna att tacka för maten vi äter. Bönderna som investerar tid, pengar och kunskap för att du och jag ska ha mat på bordet.

Dygnet runt – hela året

Att producera mat är inget man gör under kontorstid. Som bonde behöver man följa årstiderna och vädret, se till att djuren har tillgång till mat och vatten. Djuren måste få daglig tillsyn och tas hand om, oavsett hur lång tid det tar. Utöver det, om ett djur blir sjukt eller kalvar eller lammar mitt i natten är bonden där. Och under vårbruk och skörd är det ofta långa dagar och få timmar över till sömn.

Att producera mat kräver också ett stort kapital. Dels krävs ekonomiska möjligheter för att köpa en gård och mark. Dessutom krävs kapital till att köpa maskiner och djur för att ta hand om gården och marken, samt producera mat vi andra kan äta.

Vädrets makter påverkar

Därtill är ens produktion beroende av naturens och vädrets makter. Alla som testat att odla något i köksfönstret eller i trädgårdslandet vet att det inte alltid är så lätt. Det kan bli för torrt eller för blött, för mycket brännande solljus eller för kallt, det kan komma skadedjur eller sjukdomar eller rådjur som äter upp odlingarna. Ibland lyckas man odla något som man får njuta av att äta och ibland får man ingen skörd alls.

Självklart finns samma problematik vid all odling, både i liten och stor skala. Bland annat försöker man förutse vädret för att kunna planera odling och insatser därefter. Men odlingsförutsättningar som temperatur och nederbörd är svåra att påverka samtidigt som vädret har stor påverkan på vad bonden kan leverera från åkern och därmed även på bondens ekonomi.

Stor och bred kunskap krävs

Att vara bonde kräver stor kunskap om allt från natur, miljö, markstruktur, jordarter, väder och vind till djur, foderstater, näringsvärden, ekonomi, maskiner, lagar och regler – för att bara nämna några. Bönder har stor kunskap om allt de jobbar med.

Det finns en del åsikter om att vi borde producera livsmedel si eller så. Men kom också ihåg att bakom varje tugga, och varje måltid finns en bonde. En person som jobbar många och långa dagar, tar ansvar för sina djur och marker, som har ett stort kunnande och inte minst i dessa dagar också tar stora ekonomiska risker. Vi är helt beroende av Sveriges bönder och den mat de producerar. Allt för att du och jag ska kunna äta svenska livsmedel året runt.

Aktuellt

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen