Tina köttet fort för bättre kvalitet

Tina köttet i kallt vatten! På så sätt blir köttet saftigare och godare. Samtidigt hålls bakterietillväxten nere. Många konsumenter tror att köttet mår bäst av att tina långsamt i kylen, men det är en myt.

Lagom till semestern
då många lagar mat utomhus publicerar Svenskt kött tips om hur man ska förvara
kött
. SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg har konstaterat
att snabb infrysning, men även snabb upptining, är det bästa för köttet.

Snabb infrysning och upptining

När man fryser in
och tinar kött är det bra om det bildas så små iskristaller som möjligt. En
långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av
köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen.

Den snabba
infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller
påsar som sprids ut i frysen. Gör gärna platta paket av köttfärsen,

För att få en
snabb upptining kan man tina fryst köttfärs eller en styckningsdetalj genom att
lägga förpackningen i kallt vatten i diskhon eller i en stor skål. Vattnet
leder värme mycket bättre än luft och tinar maten snabbt.

Tänk på att förhindra tillväxt av bakterier

När köttet fått
kylskåpstemperatur lägger man in det i kylen för att hejda bakteriernas
framfart. På sommaren är det förstås extra viktigt att maten kommer in i kylen
så fort den har tinat.

Se till att kött
och charkuterier snabbt kommer från butikens kyldisk till kylskåpet hemma. Bra
kylskåpstemperatur är +4 grader. Sommartid är det smart att ta med en kylväska
till affären för att lägga kött och andra kylvaror i.

En utvecklande
artikel om infrysning och upptining av mat finns i det nya numret av Äkta Mat
som kommer ut idag.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email