Ta tillvara på julens rester

Ta tillvara på julens rester med hjälp av smarta tips och några goda recept.

Ta tillvara på julens rester

Julen är en tid då vi kastar mer mat än vanligt. Hos ett genomsnittligt hushåll ökar matsvinnet med 12 procent över julen. Fullt ätliga rester slängs helt i onödan och svinnet blir kostsamt för plånboken. Samtidigt svälter människor och överproduktionen påverkar vårt klimat negativt.

Bäst före-datum

Många slänger saker i onödan bara för att bäst före-datumet passerat. Märkningen är dock till för att tillverkaren ska kunna garantera att livsmedlet har kvar sina förväntade egenskaper så som smak, färg och spänst. I många fall går det att äta livsmedlet efter att bäst före-datumet passerats. Ser råvaran okej ut, lukta och smaka på den. Med hemlagad mat som inte har något bäst före-datum är denna metod ännu mer användbar.

Så vad kan man göra av resterna? Se till att fort få in dem i kylen och frys det som inte gått åt. Man kan också laga nya goda rätter att det som blivit över. Här får du några fiffiga tips och inspiration till nya rätter.

Några smarta tips för julresterna

Har du fått julskinka över? Tärna upp den och frys in. Julskinka funkar precis lika bra som vilket annat kött som helst och är gott att ha i pastasåser och gratänger. Märk påsen med vikt och datum så blir det enklare att hålla koll.

  • Julbrödet kan man lägga fram tills det torkat och sedan mala till ströbröd. Hemmagjorda köttbullar som görs med ströbröd av julbröd blir både smakrikt och gott.
  • Grönkål funkar lika bra att frysa in som det är, eller att hastigt fräst i smör och lite salt.
  • Prinskorv och köttbullar som blir över från julen är perfekt att servera till frukosten.

Goda restrecept

Gryta med griskött, äpple, lök och potatisstomp
Den här grytan görs på färsk skinka och får härlig smak av äpple och lök. Byt den färska skinkan mot julskinkan som blivit över från julbordet och servera ett gott potatisstomp med persilja till.

Goda skinkmackor med oströra
Ta tillvara på julskinkan och skiva upp den till dessa härliga mackor – smörrebröd style. Om du haft en cheddar på julbordet, passa då på att göra en het oströra med julsenap till skinkmackan.

Pasta med köttgragu
Köttet i denna ragu kan enkelt bytas mot julskinka eller överbligna köttbullar. Blanda med de övriga ingredienserna i receptet och du får en mustig pasta att avnjuta.

Rökt skinka med ostkräm, champinjoner, ättiksbetor och smulade potatischips
En elegant förrätt på tunna skivor av skinka med tillbehör som ostkräm och ättiksbetor. Den kan även serveras som mingelrätt eller på buffé. Originalreceptet görs med rökt skinka, men du kan byta rakt av mot julskinka, eller pensla julskinkan med rökarom, också kallad liquid smoke.

Spenatsoppa med rest-topping
Den här soppan passar fint att laga efter julen. Toppa den med rester av prinskorv och julskinka. Har du över grönkål byter du spenaten mot den, eller tar hälften av varje. En mer snabblagad rätt får man leta efter.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top