I Sverige lammar tackorna traditionellt sett på våren och slaktas till hösten. Men eftersom efterfrågan på lamm är stor hela året, i synnerhet lammstek till påsk, föder en del bönder upp lamm året om.
Så här ser uppfödningen ut över året:
- Vårlamm som föds på vintern och slaktas på våren vid 3-5 månaders ålder
- Sommarlamm föds under tidig vår och slaktas under sommaren
- Höstlamm föds på våren och slaktas under hösten vid ca 6 månaders ålder efter avslutad betessäsong. Majoriteten av lammen är fortfarande uppfödda på detta traditionella sätt
- Vinterlamm är födda under sen vår eller sommar. De stallas in efter betessäsongen och utfodras för att bli tunga nog för att slaktas under vintern
Det går alltså att få tag på svenskt lammkött året om. Vill man ha kött från får som gått ute och betat, ska man titta efter fryst kött från höstlamm. Om man föredrar färskt kött, så går det att hitta från vårlamm som fötts upp i lösdrifter inomhus.
Tips för en påsk med svenskt kött:
- Köp fryst lamm istället för färskt som kan vara svårare att hitta
- Testa en helgskinka istället för lammstek. Svensk skinkstek finns det gott om och det här receptet på skinkstek på danskt vis passar riktigt bra till påsk.
- Laga nose-to-tail, välj en annan detalj än lammstek. Testa något av de här recepten:
Bräserad lammtunnbringa med rotfrukter
Lammbräss med äggröra royal och späd sparris
Helstekt lammsadel med timjan- och rosmarinsky
Fetaostfyllda lammfärsbiffar med citronyoghurt
Tillagningstips för lammstek
Skulle du få tag på en fin lammstek kommer här några nyttiga tips på hur du tillagar den på bästa sätt:
- Klassiska kryddor till lammstek är timjan, rosmarin eller mynta.
- Rivet citronskal passar också till det smakrika köttet.
- Krydda med salt och svartpeppar innan steken ställs in i ugnen.
- Stek köttet tills innertemperaturen är cirka 60 grader.
- Låt steken vila minst 20 min efter tillagningen.
Vill du lära dig mer om påskmat eller andra högtider kan du kika in på utbildningen Säsonger och måltider i Köttskolan.