Så används märket Svenskt kött

Märket Svenskt kött syns allt mer i butiksdiskar runt om i landet. Det är en enkel och tydlig märkning som underlättar för konsumenter att välja svenskt.

Med snart ett år sedan märket började införas på charkprodukter med 100% svenskt kött och nu även på helt kött är det ca 140 företag som är anslutna och använder märket.

Vi har pratat med några av dem för att höra hur det fungerar att använda märket.

ICA Maxi Jönköping

– ”Svenskt kött” är en enkel och bra märkning som underlättar för konsumenten att få reda på varans ursprung. I dag vill många kunder veta varifrån råvarorna kommer, med den här tydliga märkningen blir det lättare för dem att fatta beslut, säger Karl Ehn, butikschef på ICA Maxi i Jönköping

Bergendahls

– Eftersom allt färskt kött som styckas och packas i våra citygrossbutiker är svenskt, så får det köttet och alla svenska charkprodukter draghjälp av märkningen. Det är starkt av branschen att ta ett samlat grepp och tydliggöra det svenska ursprunget för konsumenten, säger Anders R Karlsson som är kategorichef för färskvaror på Bergendahls.

Axfood

– På Axfood gillar vi märket Svenskt kött för att det är så lätt för konsumenten att förstå. Den märkta varan är svensk, hela vägen från bondgården till butiken. Men nu behöver märket laddas med fler mervärden för att fördelarna ska bli ännu tydligare för konsumenten, säger Ulf Renée, marknadschef på Axfood.

Nyhléns Hugosons

Nyhléns Hugosons har i många år hämtat sitt kött från de norrländska bönderna.

– Vi är stolta över att använda märket ”Svenskt kött”. För oss är det ett utmärkt sätt att ytterligare förstärka de positiva attityderna som finns kring de svenska råvarorna, säger Mathias Åberg, marknads- och försäljningschef.

Jakobsdals Charkuterier

– Med märkningen ”Svenskt kött” är det lätt att se varifrån köttet kommer utan att man behöver lusläsa innehållsdeklarationen. Svensk råvara är dyrare för oss att köpa in och märket motiverar det lite högre priset i butiken, säger Maria Skårberg, vd på Jakobsdals Charkuterier i Göteborg.

 

 

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top