Påskrecept med nya styckdelar av lamm

Till påsk äter vi gärna lammkött i Sverige. På Svenskt kötts nya styckningsschema för lamm finns flera nya spännande detaljer att laga goda rätter av. Vi bad matskribenten Anna Sjögren att komponera några recept.

Prova något av Annas recept till påskhelgen. Goda rustika smaker och enkel tillagning.

Lammtunnbringa

Lammtunnbringa är nedre, bakre delen av bröstkorgen. Den kallas också ibland för slaksida. Urbenad tunnbringa kan fyllas med exempelvis välkryddad lammfärs och sedan rullas och bindas ihop. Rullen kan sedan ugnsstekas eller bräseras. Tunnbringan kan också rimmas, rullas och kokas till rullsylta.

Trippelstek

Den benfria trippelsteken är en smart, lite ny lammdetalj som består av delar av ytterlåret, fransyskan och rullen. Det är ett mört och smakrikt kött. Trippelstek kallas den eftersom den innehåller delar av tre detaljer: ytterlår, fransyska och rulle. På grund av sin mindre storlek kallas den även för lunchstek.

Lammlever

Lever från unga lamm är en delikatess och fullt jämförbar med fin kalvlever. Lammlever kan skäras i skivor och stekas och serveras med kapris och bacon.

Svenskt lammkött till påsk?

Traditionellt i Sverige lammar alla tackor på våren och lammen slaktas på hösten. En del lammkött har man då fryst in. Fryst svenskt lammkött har mycket svårare att konkurrera med importerat lammkött. Idag föder svenska bönder därför upp – baserat på efterfrågan från konsumenterna – färskt lammkött året runt. De olika produktionstyperna kan delas in i:

  • Vårlamm som föds på vintern och slaktas på våren vid 3-5 månaders ålder
  • Sommarlamm föds under tidig vår och slaktas under sommaren
  • Höstlamm föds på våren och slaktas under hösten vid ca 6 månaders ålder efter avslutad betessäsong. Majoriteten av lammen är fortfarande uppfödda på detta traditionella sätt
  • Vinterlamm är födda under sen vår eller sommar. De stallas in efter betessäsongen och utfodras för att bli tunga nog för att slaktas under vintern

Detta betyder att det går att få tag på svenskt lammkött året om. Vill man ha kött från får som gått ute och betat, ska man titta efter fryst kött från höstlamm. Om man föredrar färskt kött, så går det att hitta från vårlamm som fötts upp i lösdrifter inomhus.

Läs mer

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen