Nyår – en lektion i Köttskolan

Nyårsafton är en kväll när många vill bjuda på extra festlig mat och dryck. Oxfilé är populärt men det kan vara spännande att pröva någon ny detalj. 

Njurtapp eller slaktarstek har mycket smak och en kraftigare struktur än filé. Den tillagas på samma sätt, det vill säga helstek den i ugnen, krydda först med salt och peppar och servera med grönsaker och en fin potatisrätt, som till exempel gratäng eller hasselbackspotatis.

Testa en annorlunda styckningsdetalj

Fjäderbladsbog eller luffarbiff är den näst möraste detaljen på hela djuret, den har lika fin köttsmak som slaktarsteken. Andra, lite mer oväntade men mycket välsmakande alternativ är oxkind som bräseras i rödvin i flera timmar på låg värme och blir ljuvligt mör, eller helstekt ryggbiff. Ett annat alternativ är att laga en mustig gryta med högrev eller något annat framdelskött från nöt som på franskt vis fått sjuda länge i rött vin och kryddor.

Du kan lära dig mer om säsonger och måltider i Svenskt Kötts Köttskola

Aktuellt

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Serverar din kommun svensk mat?

Serverar din kommun svensk mat?

Många av oss tänker på att köpa hem svensk mat i största möjliga mån, men hur är det i de offentliga måltiderna? Serverar din kommun svensk mat?

Rulla till toppen