Lokal och lekfull mat på förskolan

På förskolan Juvelen serveras lokal och lekfull mat och förskolekocken Malin Nilsson har med barnen i köket.
Lekfullt och lokalt på förskolan Juvelen

Lokal och lekfull mat på förskolan Juvelen

Vilken mat serveras på förskolan? Det ser såklart olika ut runt om i landet, men vi har pratat med Malin Nilsson som är förskolekock på föräldrakooperativet Juvelen i Lenhovda för att höra hur de jobbar. Det korta svaret är att det serveras lokal och lekfull mat på förskolan Juvelen, men det är mycket mer än så. Hoppas ni blir lika inspirerade och glada som vi blev av att prata med Malin.

Kan du berätta lite om den lokala maten som serveras?

– Köttet som serveras är alltid svenskt, korv och nötkött köper vi helst direkt av lokala tillverkare i kommunen beroende på hur det passar med slakten. Annars köper vi från butik men vi kompromissar aldrig med ursprung. Varje måndag kommer vår grönsaksodlare från grannbyn med två stora korgar, fullproppade med grönsaker av bästa kvalitet, alla möjliga tänkbara grönsaker. Därefter planerar jag upp hur menyn för veckan kan se ut. Grundtanken är att minimera matsvinnet, så har jag något som borde ätas upp innan jag lagar nytt så går det före.

– Vi har nära kontakt med vår lokala butik där de lägger undan och hör av sig om de har något där datumet riskerar att gå ut och därmed skulle slängas. Då tar vi till vara på det, jag kastar om i menyn för att som sagt, minimera matsvinn framför allt. Rester från lunchen används också. Pasta, rotmos, gröt eller andra rester kan blandas ner i bröddegen eller kött kan strimlas ner i pizzabullar en sås kan bli grunden i en soppa eller gratäng för att nämna något.

Hur involverar ni barnen?

– Jag har ett öppet kök och jobbar vissa timmar i veckan i barngrupp vilket gör att jag får en bra kontakt med barn, vårdnadshavare och pedagoger. Barnen får varsin dag när de är med och lagar mat som de sen med stolthet bjuder kompisarna på.

– Alla brukar få uppgifter vid matbordet där jag på olika sätt uppmärksammar innehållet i maten. Varför heter det gul lök? Vad smakar lök? Vad händer med smaken när den är tillagad? Den blir söt, vad mer kan smaka sött? osv. När barnen fyller år får de önska mat, och det kan önskas precis vad som helst, givetvis önskas köttbullar, köttfärssås och andra barnfavoriter men också spenatsoppa, korvstroganoff eller kött med potatis och sås.

Varför tycker du det är viktigt att arbeta så som du gör?

– För mig är det superviktigt att servera bra mat som jag kan stå för och veta precis vad barnen får i sig, både vad det gäller näringsinnehåll men även framställning och djurhållning. Att jobba med måltidspedagogik är kryddan i mitt jobb. Hela tiden komma på sätt att utmana och få mina små matgäster att våga smaka och lära sig hur och var maten kommer ifrån. Att jobba hållbart och minimera matsvinn är en annan krydda i mitt arbete då min kreativitet testas när vi tar vara på allt.

Har du några tips till andra som vill göra liknande saker som du gör?

– Det jag fick som tips när jag skulle börja som förskolekock och med måltidspedagogik var att börja smått. Varje litet steg räknas. Så det tipset skickar jag vidare tillsammans med att kontakta en lokal handlare för samarbete. Butikerna brukar få betala per kilo de slänger i containern så att de istället hittar någon som vill ta hand om produkterna är win-win.

Lite mer information om verksamheten:

Juvelen är ett föräldrakooperativ i Lenhovda. För närvarande har Juvelen 21 förskolebarn i åldern 1–5 år som äter frukost, lunch, mellanmål och 17 barn på fritids som serveras frukost och mellanmål. 6 vuxna (personal och vårdnadshavare) arbetar och äter på Juvelen.

» Läs mer om svenskt kött i offentliga kök

Aktuellt

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen