Kronhjorstskav blev Årets matbluff

Polaricas Kronhjortskav utsågs av svenska folket till 2017 års mest vilseledande produkt. Köttet är varken vilt eller svenskt som förpackningen ger sken av, utan är uppfött på Nya Zeeland.

Svenska folket har utsett Polaricas Kronhjortskav till 2017 års mest vilseledande produkt. 15 514 personer deltog i omröstningen till antipriset.

– Jag tror att många har röstat på den för att de inte förväntar sig att det ska vara något lurt med en sådan produkt. Känslan som förpackningen förmedlar skiljer sig från vad den egentligen innehåller, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Om Polarica Wild Food Kronhjortskav

Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.

FAKTA: Röstresultat

  • Polarica Wild Food Kronhjortskav, 3 557 röster.
  • Kockens Ekologisk citronpeppar, 3 490 röster.
  • Banderos Dip sauce guacamole style, 3 418 röster.
  • Ica Basic Citron, 2 833 röster.
  • FAKTA: Årets matbluff 2017

    • Årets matbluff är antipriset för den mest vilseledande livsmedelsprodukten som sålts under året.
    • Vem som helst har kunnat nominera produkter, i år 65 stycken, vilket är rekord.
    • En jury valde ut fem finalister och lämnade det sedan till allmänheten att rösta fram ”vinnaren”.
    • I juryn satt Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara, Mats-Eric Nilsson, författare och journalist, Christina Möller, matlegendar och Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter.
    • Det här är tredje gången som antipriset delas ut.

    Aktuellt

    Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

    Är järnbrist vanligt?

    Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

    Har vi ändrat vad vi äter?

    Har vi ändrat vad vi äter?

    Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

    Varför äter vi gris i Sverige?

    Varför äter vi gris i Sverige?  

    I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

    Rulla till toppen