Hur tillagar man kött?
Tänk dig det här scenariot. Du har hittat en spännande köttbit i affären som du vill laga något gott av. Nästa steg är att tillaga köttet så det uppfyller dina förväntningar. Men, hur tillagar man kött på bästa sätt? Och, finns det några knep att ta till för att alltid lyckas med köttet?
Svenskt kött är en prisvärd råvara med tanke på allt du får för dina pengar; ett näringsrikt och gott livsmedel, en levande landsbygd och biologisk mångfald, för att bara nämna några. Med det sagt så kostar det ändå en slant, och du vill ju såklart få valuta för dina pengar. Därför kommer här våra bästa tips för att tillaga kött med perfekt resultat varje gång.
Vilket kött ska man välja?
Första steget är givetvis att tillaga rätt styckningsdetalj på rätt sätt. Ofta efterfrågas ett mört kött, men allt kött kan bli mört med rätt tillagningsteknik. Detaljer som redan är relativt möra, exempelvis filé och kotlett, passar bra att tillaga snabbt genom att steka i panna eller att grilla. Hårdare detaljer, som exempelvis bog eller högrev, passar bättre till längre tillagningsmetoder, som att koka, bräsera eller ugnssteka.
På vår sida om styckningsdetaljer finner du alla styckdetaljer du kan tänkas hitta i butiken (och några till). För varje detalj finns det beskrivet lämpliga tillagningssätt, passande innertemperaturer, hur marmorerad och mör detaljen är, hur grova fibrer den har samt hur smakrik den kan förväntas vara. Det finns också förslag på lämpliga ersättare, om du i butiken inte hittar just den detaljen du ville ha.
Tips innan du tillagar köttet
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får om förberedelser. Det vill säga innan du börjar tillaga ditt kött.
Varför ska man ta köttet ur kylen innan tillagning?
Om köttet får ligga i rumstemperatur en stund innan tillagning, cirka 15–20 minuter, får du en bättre stekyta och maillardeffekt. För mindre köttbitar är det lättare att få till önskad stekgrad om köttbiten är rumstempererad när du börjar stekningen.
Måste man torka av köttet?
Torka av köttet ordentligt innan du kryddar köttbiten. När ytan är torr blir värmeöverföringen mellan panna och kött bättre och köttet får en fin gyllene stekyta. Är det för mycket fukt på ytan vid tillagningen blir köttet mer kokt än stekt och får en grå färg istället för den bruna och gyllene ytan som man är ute efter.
När ska man krydda kött?
Salta köttet och krydda med de kryddor du valt 10–15 minuter innan du ska steka köttbiten. Det är inte nödvändigt att använda peppar innan stekning då peppar kan få en bitter smak om det bränns. Det går bra att krydda med peppar efter att köttet är tillagat i så fall.
Hur tillagar man kött på bästa sätt?
Nu har vi kommit till huvudnumret, själva tillagningen av köttet. Här är våra bästa tips och svar på några av de vanligaste frågorna vi får om tillagning av kött.
Hur varm ska stekpannan vara?
Hur varm din stekpanna ska vara beror givetvis på vad du ska laga. Oftast när man steker kött är man ute efter att få en fin yta på köttbiten, oavsett om den bara ska stekas eller om du ska tillaga en stek i ugnen eller koka en gryta. För att få den fina ytan behöver pannan vara het. Ska du fortsätta att tillaga köttet i pannan kan du sänka värmen till medelvärme när ytan har blivit fin.
Varför ska man bryna stekar och grytbitar?
Huruvida man vill bryna en stek eller grytbitar är givetvis upp till var och en. Du måste inte göra det om du inte vill. Resultatet av att bryna kött är att man får en fin färg och yta på steken vilket ger ett aptitligt intryck. Grytbitar bryns för att få en fin textur och hålla ihop bättre under tillagningen. Stekytan förhöjer också köttets smaker genom den så kallade maillardeffekten.
Fyll stekpannan endast till två tredjedelar
Vi fortsätter att tjata om det här med en varm stekpanna, men det är faktiskt värmen som är nyckeln till att lyckas när man lagar mat – i synnerhet kött. Varför rekommenderas då att inte fylla hela stekpannan när du lagar kött? Jo, för mycket kött kyler ner pannan och köttet kokas istället för att stekas. Det är givetvis inget fel med kokt kött men det är oftast inte det du vill ha när stekpannan är framme.
Hur ska man göra för att få bäst smak på köttet?
Bästa tipset för att få riktigt god smak på ditt kött är att inte vara rädd för fettet. Dels fettet på köttbiten, men även att använda sig av fett vid tillagningen. Fettet på köttet är en smakbärare och fettet du använder vid tillagningen hjälper till att göra köttet saftigt. Ett tips för att få riktigt gott och saftigt kött är att ösa kött som steks i panna eller ugn. Att ösa köttet innebär att du med jämna mellanrum under tillagningen häller stekskyn från pannan eller ugnsformen över köttet du lagar.
Om köttbiten du ska tillaga har benet kvar rekommenderas att även låta benet få sitta kvar vid tillagningen. Benet förhöjer också smaken på köttet och ger ett saftigare resultat. Observera att tillagningstiden ofta förlängs när du lagar kött med benet kvar.
Måste jag använda termometer när jag lagar kött?
Det korta svaret är: Nej, det måste du inte. Men, termometern är ett riktigt bra redskap för att lyckas med köttet och få det precis så som du vill ha det. För att få ett riktigt gott resultat är det viktigt att avbryta tillagningen när önskad innertemperatur är uppnådd.
Tips när köttet är tillagat
Det finns faktiskt ytterligare några knep att ta till även när du stängt av ugnen eller stekpannan och innan du ska servera köttet.
Hur länge ska köttet vila?
Ett riktigt supertips när det kommer till att laga kött är att alltid låta köttet vila. Det gör att proteinerna stabiliseras och köttet kommer inte att tappa lika mycket köttsaft när du skär i det. En mindre köttbit som kotlett, filé eller biff kan gärna få vila i 10–15 minuter innan det trancheras eller serveras. En större köttbit som har stekts i ugn, bräserats eller grillats på indirekt värme bör minst vila i 10 minuter men gärna upp till 20 minuter.
Krydda en sista gång
Det blir väldigt gott om det sista du gör innan servering är att krydda snittytan på köttet. Bara lite flingsalt och peppar räcker långt, men du kan också riva över lite citronzest, repa över färska örter eller ringla över olja som en sista touch.
Varför ska man välja svenskt kött?
Det finns många goda skäl att välja svenskt kött när du ska tillaga kött. I Sverige har vi stor tillgång på gräs, vatten och betesmark, vilket gör att vi har bra förutsättningar för köttproduktion. Därtill har Sverige ett ambitiöst djurskydd med en av världens mest omfattande djurskyddslagar och lägst användning av antibiotika inom djurproduktionen i EU.
I Sverige producerar vi dessutom mat med liten användning av växtskyddsmedel och maten vi producerar har också lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet och gynnar den biologiska mångfalden här.
Tänk på att välja svenska livsmedel idag när du handlar mat. Kolla efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att maten är producerad här.
Djuren är vårt beredskapslager
Djuruppfödningen är viktig för Sverige då det inte går att producera vegetabilier som spannmål, raps, baljväxter eller grönsaker och frukt i hela landet och året runt. Kött och mjölk är inte beroende av säsong utan kan produceras året om. Oavsett om du enbart väljer vegetarisk mat har djuren en viktig roll i vårt jordbruk, både i kretsloppet på gårdarna och ur ett ekonomiskt perspektiv.
På våra breddgrader förekommer inte så mycket matproduktion ute på åkrarna under vinterhalvåret. I stallarna pågår däremot matproduktionen för fullt. Hela dagarna, året runt. Svenskt kött är därmed alltid i säsong och ett beredskapslager som vi behöver vara rädda om och värna. Det bästa vi kan göra är att välja svensk mat för att säkerställa en stark matproduktion i hela landet både idag och i morgon.