Hur ska man egentligen hantera kött på sommaren?

Vi äter gärna ute på sommaren, tar med picknick till stranden och grillar hemma eller i parker. Men hur hanterar man färskvaror som kött och charkuterier på bästa sätt? Här är tipsen!
Köttfärs

En av Svenskt Kötts populäraste sidor är Förvara kött. Många av våra besökare vill veta mer om hantering av kött, och framförallt hur man förvarar kött på bästa sätt.

På sommaren är det extra viktigt att ha koll på hur man tar hand om kött och charkuterier så att det ska hålla sig fräscht.

  • Se till att inte bryta kylkedjan. Det innebär att kött och charkuterier ska hållas kallt från butikens kyldisk till kylskåpet hemma. Lägg köttet i kylens kallaste del, kolla att kylen håller +4 grader. 
  • Sommartid kan det vara bra att ha med en kylväska till affären för att lägga kött och andra kylvaror i.
  • Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.
  • Bra kylskåpstemperatur är +4 grader.
  • Bäst-före-dag: Med bäst-före-dag menas att varan ska hålla ytterligare en tid efter den dagen om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.
  • Sista förbrukningsdag: Färskt kött märks ofta med sista förbrukningsdag som säger vilken dag som det senast ska ätas. Den dagen är det fortfarande färskt om det har förvarats rätt i obruten förpackning.
  • Köttfärs är en extra känslig råvara. Bakterierna får fäste på ytan av köttet och helt kött har några få större ytor men i köttfärs är det många fler. Om färsen är förpackad i vakuum eller med modifierad atmosfär i tät förpackning har den längre hållbarhet förutsatt att förpackningen är hel. Butikspackad köttfärs ska användas senast på den sista förbrukningsdag som står stämplad på förpackningen, annars bör den frysas in.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top