Hur ska man egentligen hantera kött på sommaren?

Vi äter gärna ute på sommaren, tar med picknick till stranden och grillar hemma eller i parker. Men hur hanterar man färskvaror som kött och charkuterier på bästa sätt? Här är tipsen!
Köttfärs

En av Svenskt Kötts populäraste sidor är Förvara kött. Många av våra besökare vill veta mer om hantering av kött, och framförallt hur man förvarar kött på bästa sätt.

På sommaren är det extra viktigt att ha koll på hur man tar hand om kött och charkuterier så att det ska hålla sig fräscht.

  • Se till att inte bryta kylkedjan. Det innebär att kött och charkuterier ska hållas kallt från butikens kyldisk till kylskåpet hemma. Lägg köttet i kylens kallaste del, kolla att kylen håller +4 grader. 
  • Sommartid kan det vara bra att ha med en kylväska till affären för att lägga kött och andra kylvaror i.
  • Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.
  • Bra kylskåpstemperatur är +4 grader.
  • Bäst-före-dag: Med bäst-före-dag menas att varan ska hålla ytterligare en tid efter den dagen om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.
  • Sista förbrukningsdag: Färskt kött märks ofta med sista förbrukningsdag som säger vilken dag som det senast ska ätas. Den dagen är det fortfarande färskt om det har förvarats rätt i obruten förpackning.
  • Köttfärs är en extra känslig råvara. Bakterierna får fäste på ytan av köttet och helt kött har några få större ytor men i köttfärs är det många fler. Om färsen är förpackad i vakuum eller med modifierad atmosfär i tät förpackning har den längre hållbarhet förutsatt att förpackningen är hel. Butikspackad köttfärs ska användas senast på den sista förbrukningsdag som står stämplad på förpackningen, annars bör den frysas in.

Aktuellt

Bild från frukostseminariet: Varför dyker Vego?

Varför dyker vego?

Svenskt Kött anordnade frukostseminariet ”Varför dyker vego?” där en panel diskuterade vad vi äter och varför.

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Rulla till toppen