Handeln agerar för svenska bönder

Aktörer inom handeln agerar för svenska bönder genom att höja priserna så att bönderna kan täcka upp för de höjda kostnaderna.

Kostnaderna har stigit för alla i livsmedelskedjan och det är nu många som agerar för att kunna kompensera för bondens ökade kostnader. Såväl aktörer inom handeln samt politiker agerar för svenska bönder för att säkerställa en svensk matproduktion. 

Maten blir allt dyrare. Det har nog ingen av oss missat. På grund av kriget, störningar i försörjningskedjorna och en råvarubrist i världen går priserna helt enkelt upp. Och det gäller i princip för allt oavsett om det är mat, drivmedel, byggmaterial eller andra varor.  Särskilt tufft att få ihop kalkylen är det just nu för bönderna i Sverige. Priserna för produktionen har ökat mer än vad priserna gått upp för oss konsumenter.  

Handeln höjer priserna 

Förutom intensiva politiska diskussioner kring krisstöd och andra åtgärder tar nu handeln steget att agera för svenska bönder och den svenska livsmedelsproduktionen.  

Aktörer inom dagligvaruhandeln är nu beredda att öka priserna i butik så att svenska bönder kan täcka upp för de ökade kostnaderna, som kriget i Ukraina orsakat. Ett viktigt skäl som ICA:s VD Anders Svensson anger är att även handeln vill säkerställa att det fortsatt kommer att finnas svenska produkter i hyllorna, samtidigt som de vill stötta det svenska lantbruket i denna situation.  

– Vi är nu beredda att frångå våra vanliga processer för att släppa igenom prisförändringar snabbare än vanligt. Men bara där det är riktigt relevant och då handlar det främst om varor där det finns en koppling till det svenska lantbruket. Vi är medvetna om att deras situation kan bli akut, säger Anders Svensson VD på ICA till Dagens Industri.

Mer svenska råvaror – mer till bonden

Tittar vi vidare på hur priset som vi konsumenter betalar fördelas mellan de olika aktörerna i kedjan kan vi se att 18 procent går till importerad mat, alltså till livsmedelsindustri- och producenter i andra länder. Det handlar både om färdiga produkter direkt till handeln och råvaror till svensk livsmedelsindustri. Detta enligt beräkningar från LRF där man har tittat på hur fördelningen av de pengar vi lägger på en matkasse ser ut mellan de olika aktörer som förser oss med varorna: bonden, livsmedelsindustrin, importen, matbutiken och staten.

Till stor del är det livsmedel som skulle kunna produceras i Sverige, inom främst kategorierna bröd, grönsaker, mejeri och kött, men där det importerade alternativet ofta är billigare. Att varan är billigare beror ofta på att den producerats med lägre krav på djurvälfärd och ofta också större påverkan på klimatet och miljön.  

Eftersom vi konsumenter äter rätt mycket förädlade produkter och en stor andel importerade livsmedel så är det faktiskt inte mer 9 procent av köpesumman som hamnar hos den svenska bonden när vi handlar mat i butiken.   

Politiker agerar för att säkra maten

Från politiskt håll pågår också ett intensivt arbete för att säkra den svenska livsmedelsproduktionen för att inte fler bönder tvingas avveckla sin verksamhet. Under början av februari beslutade regeringen om att en miljard kronor för att stötta svensk livsmedelsproduktion under denna utmanande tid.

Nu har regeringen aviserat om ytterligare 100 miljoner kronor till lantbruket samt sänkta skatter på drivmedel. Det är välkomna tillskott, men är fortfarande långt ifrån tillräckligt utifrån situationen där svenska livsmedelsproducenter hittills förlorat 7,8 miljarder kronor i ökade kostnader sedan november 2021, enligt en undersökning från LRF.

Vad kan du som konsument göra? 

Kostnadsläget för matproduktion är oerhört allvarligt inte bara för produktionen utan också för oss som konsumenter. Det kan så klart vara lockande att välja billigare importerad mat när man ser att priserna på svensk mat går upp.

Nu när det är oroligt i vårt närområde och vi inte längre kan förlita oss på import från globala leverantörskedjor är det än viktigare att vi har en trygg livsmedelsförsörjning i Sverige.  Hela kedjan tar och kommer att behöva fortsätta ta ansvar och vara aktiva för att säkra den svenska maten; från politiken till livsmedelsbolagen, dagligvaruhandeln men också vi som konsumenter.

Det du som konsument kan göra för att stötta är att se till att den större andelen av det du köper i matbutiken är svenskt istället för importerade livsmedel.  

Välj svenskproducerad mat nära dig! #SäkraMaten

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen