Hållbarhet är mer än klimat

Flera olika rapporter visar att man behöver se till fler parametrar än klimat när man pratar om hur hållbart producerad maten är.
Hållbarhet är mer än klimat

Hållbarhet är mer än klimat

Matens klimatpåverkan har länge varit i fokus, men nu kommer allt fler rapporter som lyfter att fler miljöparametrar behöver beaktas.

Idag är det många verksamheter som gör klimatberäkningar som en del av sitt hållbarhetsarbete. Till hjälp finns många verktyg som möjliggör att exempelvis grossister kan visa klimatberäkningar för livsmedelsprodukter de säljer. Syftet är att hjälpa sina kunder att bli medvetna om klimatpåverkan för olika produkter. Klimatpåverkan kan även beräknas för hela måltider exempelvis på snabbmatsrestauranger eller i skolkök.

Att visa vilken klimatpåverkan olika livsmedel har är värdefullt, men nu växer diskussionen kring att klimatberäkningar inte är tillräckligt då det finns risk för att andra hållbarhetsparametrar glöms bort.

Andra viktiga parametrar

Det här är något som nu också lyfts av Ylva Ran, Christel Cederberg med flera i en nyligen publicerad artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. De ser att en bredare uppsättning av hållbarhetsparametrar behöver användas för att spegla kostens övergripande miljöpåverkan. Därför rekommenderar de att minst följande parametrar beaktas när miljömässig hållbarhet utvärderas:

  • klimatpåverkan,
  • markanvändningens påverkan på biologisk mångfald,
  • förbrukning av grundvatten (så kallat ”blått vatten”),
  • toxiska effekter från användning av växtskyddsmedel
  • exploatering av vilda fiskbestånd.

Ytterligare ett initiativ för att utvärdera den svenska kosten ur fler parametrar görs i den nyligen publicerade rapporten Mat, miljö och hållbarhet – Hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten? från SLU Future Food som även tagit fram en databas där olika måltider och kosthållningar kan jämföras inom fler miljöparametrar än bara klimat.

Dessutom har Kungliga skogs- och lantbruksakademin (KSLA) nyligen publicerat rapporten Bruka utan att förbruka som istället för att prata om enskilda parametrar istället lyfter vår stora materialförbrukning generellt som leder till ökat användande av resurser och vilken miljöpåverkan det har.

Varför är det viktigt?

Det är viktigt att beakta klimat, men uppenbarligen ökar insikten om att enbart klimatberäkningar är ett för trubbigt instrument då hållbarhet också handlar om flera andra miljöparametrar. Om verktygen inte utformas på rätt sätt finns risken för att man i värsta fall vinner på minskad klimatpåverkan men förlorar på att annan miljöpåverkan ökar. Är det exempelvis bra att äta nötter med låg klimatpåverkan som istället kräver väldigt mycket bevattning och har hög användning av bekämpningsmedel? Beaktar man fler parametrar blir det inte lika solklart vad som är bäst. För att se fördelar och nackdelar med olika livsmedel behöver vi alltså se till fler parametrar än klimat.

» Här kan du läsa mer om svenskt kött kopplat till hållbarhet

Aktuellt

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen