Hur funkar det här med julskinka?

I juletid är det många som har frågor kring fakta om julmat i allmänhet och julskinka i synnerhet. Hur mycket äter vi egentligen? Och hur viktig är julskinkan för svenska folket?

Vi på Svenskt Kött får under december alla möjliga frågor kring julmat och skinka. Här är några av våra svar.

Julskinkan är viktig

  • 80 procent av
    svenskarna anser att det är viktigt att julskinkan de köper är svensk
  • 61% av svenska
    folket tycker att julskinka är viktigast för att julen ska kännas som en riktig
    jul
  • Julskinka
    ligger före till exempel julgran (40%) och julklappar
    (25%)

(Källa: Svenskt Kött, undersökning gjord av United Minds 2011. 2054
personer mellan 15 och 69 år deltog i undersökningen)

Produktion av svenskt
griskött

  • Beräknad
    årsproduktion av svenskt griskött totalt 2013: Knappt 2,5 miljoner grisar, varav 29 000 ekologiska grisar (KRAV
    resp EU-ekologiskt)
  • Produktionen
    har minskat med cirka 10% sedan 2000
  • Sveriges
    totala grisproduktion är mindre än en (1%) procent av hela EU:s. Danmark har
    25 miljoner grisar

Slaktning och styckning av gris och skinka

Skinka långlagras

Produktionen
av griskött är mer eller mindre konstant året runt, vilket innebär att det
krävs långlagring av julskinka för att möta efterfrågan. Detta görs antingen
genom djupkylning eller genom att styckbitarna fryses för att förädlas senare.

Grisar som ska bli till julskinka börjar slaktas redan under sommaren. I
praktiken innebär det att producenterna fryser in betydande mängder köttråvara
som senare bereds till skinka.

Konsumtion av
julskinka

  • Vi äter cirka 1
    kg julskinka per person och år.
  • I dagligvaruhandeln såldes det förra året cirka 7000 ton julskinka, årets försäljning beräknas bli densamma.
  • Till detta kommer den julskinka som säljs i restaurang och storhushåll
    och sådant som säljs i manuella diskar eller i gårdsbutiker.
  • 70% äter
    julskinka före julafton. Det vanligaste är att man äter 1-2 gånger före
    julafton..

Ekologisk julskinka

Av den totala
försäljningen av julskinka är cirka 3,5 procent ekologisk julskinka (KRAV och
EU-ekologisk) eller cirka 350 ton.

Hälsa och säkerhet

  • Julskinka är
    smalmat, tar du bort det synliga fettet innehåller köttet enbart 3% fett.
  • Salthalten på färdigkokt skinka är ca 3%.
  • De allra flesta
    julskinkor som säljs i Sverige är saltade och innehåller nitrit. Det är en
    klassisk ”konserveringsmetod” och skinkorna är säkra och godkända som
    livsmedel. Den krav-märkta
    julskinkan får enligt Kravs regler inte innehålla nitrit. En skinka utan nitrit
    har en gråare färg och kortare hållbarhet – ha koll på kylkedjan.
  • Nitrit förhindrar
    tillväxt av den farliga bakterien Clostridium botulinum som kan tillverka ett
    gift som ger allvarliga neurologiska störningar. Därför används nitrit i många
    charkuteriprodukter och även i julskinka.

Traditioner kring julbordet

  • Det vanligaste är
    att vi äter julskinka mellan kl 11-15 och mellan 16-19 på julafton
  • På frågan om vad
    man anser vara det mest viktiga med julen anses att smaka en nygriljerad skinka
    som det näst viktigaste efter att ha träffat familjen.
  • Griskött har vi ätit länge och traditionen att
    slakta en gris till jul/midvinter är mycket gammal. Förr åt man bara saltad mat
    under hösten så att äta färskt griskött till jul var väldigt fint. Vi tror att
    traditionen med julskinka härstammar från 1600-talet.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top