Direktsändning av ”En klimatsmart framtid – så fixar vi biffen”

På onsdag morgon håller HKScan seminarium i Almedalen för att diskutera en hållbar framtid för det svenska nötköttet. Under seminariet presenteras Svenskt kötts nya rapport Nötkött och klimat. Se direktsändningen med ledande experter, branschrepresentanter och ungdomspolitiker här.
Kossor

Se direktsändningen av HKScans seminarium ”En klimatsmart framtid – så fixar vi biffen” här mellan 8.30 och 9.30 onsdagen den 6/7.

I panelen medverkar

  • Anders Wijkman, ordförande Miljömålsberedningen
  • Göran Holm, direktör för Skandinavien-marknaden HKScan
  • Ulf Sonesson, Senior Scientist, Associate Professor SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
  • Magnus Ek, förbundsordförande CUF
  • Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom
  • Nils Björid, förbundsordförande LRF Ungdom
  • Anna Richert, sakkunnig Hållbar mat för alla WWF

Ny rapport om nötkött och klimat presenteras

Under seminariet presenterar branschorganisationen Svensk kött en helt ny rapport om nötköttets klimatpåverkan, Nötkött och klimat – fakta om svenska nötkreatur och deras påverkan på klimatet.

– Under de senaste åren har vår konsumtion av kött hamnat i fokus. Särskilt nötkreaturen har blivit något av syndabockar för den globala uppvärmningen. Men hur stor är egentligen deras påverkan? I den här rapporten försöker vi kartlägga vad som är sant och vad som är falskt om nötkreaturen och klimatet, säger Elisabet Qvarford, vd Svenskt kött.

Siffror från bland annat FAO visar att det ger 2,5 gånger mindre utsläpp av växthusgaser att producera ett kilo nötkött i Sverige jämfört med det globala genomsnittet. Samtidigt har antalet nötkreatur minskat kraftigt i landet. Den svenska uppfödningen står idag för endast 52,4 procent av nötköttskonsumtion i Sverige.

– Svenska kor är nödvändiga för att kunna nå de svenska miljö- och klimatmålen. Samtidigt pågår ett långsiktigt strategiskt arbete för att reducera den totala klimatpåverkan i hela produktionskedjan från gård till konsument. Att nå netto-noll-utsläpp av CO2 i Sverige till 2045 kräver flera konkreta gemensamma insatser från politiker, myndigheter och företag. Jag hoppas att seminariet kan bidra till en konstruktiv diskussion, säger Göran Holm direktör för Skandinavien i HKScan.

Läs mer på framtidenskött.se

Aktuellt

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?

Rulla till toppen