Äter vi mer kött idag än tidigare?

Det sägs ofta att vi äter mer kött idag än vad vi gjort tidigare, men den stora ökningen av köttkonsumtionen sen 60-talet står kycklingen för.
Äter vi mer kött idag?

Hur mycket kött äter vi egentligen och äter vi mer kött idag än tidigare? Och i sådana fall hur mycket mer?

Konsumtionen av gris-, nöt- och lammkött idag har ökat något om man jämför med hur vi åt på 60-talet. Den största ökningen vi gjort är framförallt ökningen av kyckling som driver upp hela den svenska konsumtionen av kött. Det bekräftar färsk statistik om köttkonsumtionen från Jordbruksverket.

Äter vi mer kött idag?

Ofta får vi höra att konsumtionen av kött ökat drastiskt och att vi måste minska den till en nivå med hur det var förr i tiden, både av hälso- och klimatskäl. Men faktum är att vi inte äter särskilt mycket mer nöt, gris och lammkött nu idag jämfört med vad vi gjorde på 60-talet. Det köttslag som står för den dramatiska ökningen av köttkonsumtionen de senaste årtiondena är kyckling.

Direktkonsumtion av kött i Sverige – den mängd kött vi köper i butik

Grafer över ökningen av köttkonsumtionen brukar oftast starta vid 1990, men utmaningen med att visa hur köttkonsumtionen förändrats sedan 90-talet är att ökningen efter 1990 är så starkt påverkad av importerat kött till lägre priser som ett resultat av EU-inträdet. Då flödade marknaden in med importerat kött som var billigare än det svenska, som också producerats med mindre hänsyn till djurens välmående och miljön. Genom att titta på hur köttkonsumtionen förändrats i ett längre perspektiv får vi en mer rättvis bild av hur konsumenteten faktiskt äter.

Den totala konsumtionen av kött bland svenskar, inkluderat alla köttslag, ökade med knappt en procent under 2021, enligt statistiken från Jordbruksverket. Ökningen är den första sedan 2016, och utgörs helt och hållet av matfågel.

Skillnad på slaktad vikt och faktisk konsumtion

Att enbart titta på totalkonsumtionen av kött i statistiken kan leda tankarna fel eftersom det visar på vikten av det slaktade djuret. Här räknar man in ben, senor, fett och annat som tas bort. Om vi istället tittar på hur mycket kött vi egentligen äter är det grovt uppskattat ungefär hälften av vad slaktvikten visar, alltså 40 kilo per person.

Totalkonsumtion av kött i Sverige – fågelkött fortsätter att öka

» Läs mer om hur mycket kött vi faktiskt äter här

Marginell minskning för gris- och nötkött

Konsumtionen av gris- och nötkött backar marginellt mellan åren 2020 och 2021. Per person åt vi under förra året 22,6 kilo nötkött i slaktad vikt. En marginell minskning från 2020 då vi åt 22,7 kilo nötkött per person.

Vi åt som mest nötkött mellan 2005–2016 när man tittar på konsumtionen de senaste 60 åren. Då låg konsumtionen runt 26 kilo per person. Men då var det svenska nötköttet nere i en marknadsandel på 50 procent. Idag står det svenska nötköttet för 57,8 procent av marknaden.

Det svenska grisköttet fortsätter dock att ta marknadsandelar från det importerade köttet. Förra året ökade marknadsandelen för griskött från 80,3 procent till 82,7 procent. Griskött är alltså det köttslag där vi är mest självförsörjande på i Sverige.

Lammköttet fortsätter att vara det köttslag där vi har lägst självförsörjningsgrad. Endast 30,3 procent av det lammkött vi äter i Sverige är svenskt.

Förbrukning per capita 2021

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen