Hemlagad pastrami

Klassisk pastrami är kött som rimmas och kryddas och sedan lättrökts. Detta kött skär man i tunna skivor och serverar som smörgåspålägg, som kallskuret på en buffé eller har på lut i kylen att servera till snabblagade lätta luncher och goda mackor.

Vilket kött till pastrami?

Pastrami kan man göra av olika typer av kött. Till New York pastrami ska det vara bringa, men det går också fint att laga pastrami av nötrulle. Man kan också göra pastrami av ytterlår, innanlår eller fransyska från nöt. Pastrami tillverkad i Sverige är vanligtvis gjord på griskött. Oftast skinka eller kotlett (som urbenad och renskuren även kallas för fläskytterfilé). Köttet till pastramin saltas, kryddas och röks sedan lätt. Vitlök, svartpeppar, mejram och basilika är vanliga kryddor.

Tillaga pastrama utan en rök

Att ha en rök därhemma hör kanske inte till vanligheterna, då går det fint att ugnslaga pastramin enligt detta recept. Först rimmar man köttet i två dygn. Sedan kryddar man köttet och tillagar det i ugnen. Vill man ha lite rökigare smak på det ugnslagade köttet kan man även addera lite flytande rökarom, också kallad liquid smoke, eller rökpulver. Råkar du nu äga en rök är det bara att följa receptet nedan och röka köttet till samma innertemperatur.

Kom ihåg att alltid välja svenskt kött när du ska göra pastrami – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige.

Ingredienser

Mängd: 1 pastrami

1,2 kg färsk skinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk vitpepprkorn
1 ½ tsk torkad grönpeppar
2 tsk rosépepparkorn
2 tsk korianderfrön
1 ½ msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk torkad mejram
1 tsk torkad basilika

Gör så här

Dag 1:
Koka upp vattnet och saltet. Kyl lagen, lägg i köttet och ställ svalt i 2 dygn.

Dag 3:
Värm ugnen till 125°C. Blanda samman kryddorna. Ta upp köttet ur lagen och klappa in kryddorna.

Stek köttet till en innertemperatur på 70°C. Svep in köttet i folie, låt svalna och kyl.

Skär upp i tunna skivor före servering.

Tips: Pastrami kan också göras av nötkött. Använd då samma mängd ytterlår, innanlår eller fransyska och följ receptet ovan.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen