Köttråvaran har hela tiden varit svensk, men hittills har det enligt Ica saknats kapacitet för att klara hanteringen med saltning, rökning och förpackning i Sverige. Företaget Charkuterifabriken Sverige har fått uppdraget och kommer att bygga ut anläggningen. Övertagandet är planerat till hösten 2019 och beräknas ge 20 arbetstillfällen.
Stark märkning
Förändringen innebär att Ica kan märka sitt svenska bacon med den frivilliga ursprungsmärkningen Kött från Sverige.
– Det är en mycket stark märkning och därför är det glädjande att vi kan tillföra bacon i den familjen. Man ska veta att omkring 90 procent av de kött- och charkprodukter som saluförs via Ica Sverige är baserade på svensk köttråvara, säger Andreas Sbrodiglia, sortiments- och inköpsdirektör vid Ica Sverige.
Tung investering i produktionen
Flytten innebär att förädlingen kommer närmare både de svenska producenterna och konsumenterna menar Andreas Sbrodiglia.
–Med förädling i Sverige så blir det här en än mer attraktiv produkt. Vi värnar om den svenska primärproduktionen och förädling inom Sverige är viktigt ur både ett miljö- och trovärdighetsperspektiv, säger han.